Projekta Green Hort 2023 - Izaicinājums

Projekta Green Hort 2023 - Izaicinājums

ERAF līdzfinansēta projekta “Eiropas zaļā kursa noteikto vidi saudzējošo tehnoloģisko risinājumu izstrāde un ieviešana dārzkopībā Latvijā” (GreenHort, Nr.1.1.1.1/20/A/169) ietvaros sākts iekārtot vairākus eksperimentālus izmēģinājumus.


Norit  projekta Green Hort  vasaras  cēliens. Pēdējos gados sabiedrībā bieži tiek lietots vārds ‘’izaicinājums’’. Dažkārt vārda lietotāji izmanto vārdu  tur, kur pat izaicinājuma nemaz nav , piešķirot darbībai pārspīlētu nozīmi, lai gan pati darbība ir bez izaicinājuma.

 Ir jūnija pašas beigas un man jālieto šis vārds ‘’izaicinājums”, ko pieminēju pavasara bloga ierakstā un šoreiz tas ir patiesi vietā. Izaicinājums ir projekta katram partnerim un visai komandai kopā, jo laika apstākļi ir radījuši vārdu ‘’izaicinājums’’. 

Tagad, kad rakstu šo rakstu, beidzot ir nolijis kārtīgs lietus, kas nav bijis kopš aprīļa sākuma un vēl ir jautājums, cik pietiekoši, to varēs redzēt meteostacijas datu failā.  Pavasara darbi iesākās ar lielu pacilātību, skaidrību kas un ko jādara, ar gaidām par to kā smaržaugi ietekmēs iestādītās kultūras, kā divgadīgais zāļmēslojus, kura pamatā bija slāpekļa piesaistošie augi ietekmēs ražu un nezāļainību, kā augsnē iestrādātais baltais āboliņš ietekmēs burkānu ražu. Zemeņu stādījumos interesants izmēģinājums - vai  koriandrs un samtenes ietekmēs kukaiņu vēlmi postīt zemeņu ziedus. Tā varētu uzskaitīt vēl daudzus izvirzītos uzdevumus, taču vēlās salnas un vēlāk sausums daudziem izvirzītajiem uzdevumiem pielika punktu.  Neskatoties uz to ka pievienojām laistīšanas sistēmu, daudzi augi vairs neizdīga un pateicoties  ilgstošam lielam   karstumam  nespēja augt un attīstīties. Siltais februāris darīja skādi  salviju stādījumam, bet par lavandām ir liels prieks, skaisti pārziemoja, neskatoties uz to ka augsne ir mālsmilts. Secinājums : lavandas var stādīt arī mālainā augsnē.

Zemeņu ziedēšanas laiks salīdzinot ar pagājušo gadu paātrinājās par 10 dienām un tas notika ļoti strauji. Mitrums labi saglabājās tur kur bija noklāta salmu mulča stādījumam  no abām pusēm.

Šo izaicinājumu var izturēt tikai pateicoties mūsu projekta stiprajai komandai !

 

Atpakaļ uz blogu