Projekta Green Hort 2023. gada rudens

Projekta Green Hort 2023. gada rudens

ERAF līdzfinansēta projekta “Eiropas zaļā kursa noteikto vidi saudzējošo tehnoloģisko risinājumu izstrāde un ieviešana dārzkopībā Latvijā” (GreenHort, Nr.1.1.1.1/20/A/169) ietvaros sākts iekārtot vairākus eksperimentālus izmēģinājumus.

Projekts ļoti strauji tuvojas noslēgumam. Ir pienācis laiks trešajam projekta gadam un trešajai ražas novātšanai, pēdējām augsnes paraugu noņemšanai un rezultātu apkopošanai.  

Labvēlīga ietekme uz kultūraugem ir redzama divdadīgajā zāļmēslojuma laukā, pateicoties  sarkanajam āboliņam, kas ir piesaistījis augiem slēpekli un būtiski ietekmējis ražu. Īpaši tas bija redzams ķirbjiem. Pārējiem dārzeņiem, kā sīpoliem, kāpostiem, kartupeļiem atšķirības vai ietekme bija ļoti neliela, salīdzīnājumā ar laukiem, kur nebija divgadīgais zāļmēslojums.

Sausuma dēļ ļoti cieta burkāni, varētu teikt ka ražas nebija, tāpat arī sīpolu raža bija mazāka salīdzinājumā ar ieriekšējo gadu. 

Jūtama bija koriandra ietekme uz kukaiņiem, praktiski to nebija un līdz ar to raža ,salīdzinot ar zāļmēslojuma lauku, bija daudz lielāka. 

Savukārt zemenēm kaitēkļi otrajā ražas nedēļā bija lapsenes. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu pelēkās puves praktiski nebija un mazāks  bija ogu bronzējums, kas rodas no tripšu un saules bojājumiem.

Gala secinājumi tiks apkopoti un būs pieejami pēc projekta noslēguma. Šie trīs gadi bija pilni ar intensīvu interesantu darbu, gan pašā saimniecībā. gan kopā komandā, iegūtās jaunas zināšanas, atziņas  un prakses.

Atpakaļ uz blogu