Medus vs Cukurs

Medus vs Cukurs

Medus ir vispopulārākais biškopības produkts, kas izsenis lietots gan uzturā, gan ārstniecībā. Ne velti medus ir pieminēts jau Bībelē. Medus, kā tonizējošs, vispārēji spēcinošs līdzeklis, tautas medicīnā, plaši pielietots elpošanas ceļu slimībām arī ārīgām kompresēm, jo medum tiek piedēvētas baktericīdas īpašības. 

Medu bitītes ražo savā organismā, pārstrādājot no augiem un ziediem savākto saldo šķidrumu un pēc tam šūnās to nogatavinot. Medus ķīmiskais sastāvs un bioloģiskās īpašības nav nemainīgas, tas atkarīgs no augiem un gadalaikiem, kad medus ir ievākts. 

Medus galveno masu sastāda ogļhidrāti, apmēram 47% glikoze un 40-35% fruktoze, saharoze 7-2%, ūdens 15-20%, minerālvielas 0,10-0,34 %, organiskās skābes 0,10-0,40 % , vitamīni un pavisam nedaudz aminoskābes, fermenti. Kā zināms, tad glikoze un fruktoze ļoti labi šķīst ūdenī un viegli uzsūcas gremošanas traktā. Savukārt cukurs ir tīra saharoze, kas organismam vēl ir jāpārveido. Vitamīni medū nonāk ar putekšņiem, pārsvarā B grupas vitamīni – B1, B2, B6, pantotēnskābe, PP vitamīns, C vitamīns, karotinoīdi. No minerālvielām, sastopamas, kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, sērs, silīcijs, jods, varš u.c. Bišu medus satur arī acetilholīnu, antibakteriālās, pretsēnīšu un hormonālās vielas.

Salīdzinot pēc sastāva, medus ir krietni labāks par cukuru. Kaut vai tikai tāpēc, ka tas ir radies dabīgā ceļā un satur bioloģiski aktīvas vielas. Medus ir laba alternatīva cukuram. Tā lietošana tik strauji neizmaina cukura līmeni, kā arī tā sastāvā ir daudzas veselību veicinošas vielas un tas var noderēt tiem, kas seko līdzi savai veselībai. Medus būs lieliska izvēle pie smaržīgas zāļu tējas, ja nemēģināsiet to karsēt vai pievienot verdošam ūdenim, jo bioķīmiski aktīvas vielas nav kartsum izturīgas.

Cukurs ir tikai cukurs un tam nav nekādu ārstniecisko funkciju.

Tomēr atcerēsimies, ka kaloriju ziņā medus ir līdzvērtīgs parastajam cukuram, taču medus ir saldāks par cukuru, līdz ar to dzēriena saldināšanai pietiek ar 1 karoti medus.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē dienā neuzņemt vairāk par 25 gramiem papildu pievienota cukura, kas atbilst aptuveni 6 tējkarotēm.

 Atcerēsimies, ka liela saldumu uzņemšana ir  piemērota cilvēkiem ar augstu fizisko slodzi, bet mazāk ieteicama cilvēkiem ar sēdošu dzīvesveidu, jo liekās kalorijas organismā pārvēršas par tauku rezervēm un liekajiem kilogramiem. Ikdienā saldu uzņemiet ar mēru un ievērojiet aktīvu dzīvesveidu.

Atpakaļ uz blogu