Augu drogu un garšvielu maisījumi medū

Augu drogu un garšvielu maisījumi medū

Lai ikdienā stimulētu organisma aizsargspējas un palielinātu izturību pret ārējo vides faktoru ietekmi, noder gan fitopreperāti, gan garšvielas ar dažādu iedarbību.

Uztura speciāliste Ilze Začeste uzskata, ka sausās augu drogas iekšķīgi varam uzņemt dažādos veidos –gan dzerot tējas, gan lietojot  pulveru maisījumus. Ārīgai lietošanai var gatavot smēres, uzlējumus, eļļas, lokālus aplikumus vai vannas. Līdzīgi varam uzņemt arī garšvielas un garšaugus.

„Lienas Medus” ir pirmā  saimniecība, kurā sākām izstrādāt dažādas receptes ar zāļu tēju pulveru maisījumiem medū. Tad pievienojās arī dažādu garšvielu maisījumi. Šoruden ir tapušas vairākas jaunas receptes, ar kurām drīz iepriecināsim savus pircējus.

Uztura speciāliste piekrīt teorijai, ka lietojot augus pulvera veidā , nevis aplietus  ar verdošu ūdeni, varam pilnībā uzņemt visus augā esošos fermentus, minerālvielas un vitamīnus. Savukārt vārošais ūdens var nogalināt tos veselīgos savienojumus, kas augā nav termostabili.  Tāpēc augu pulveru  un garšvielu maisījumi medū ir vienkārši ideāli, jo saturēs visus konkrētajā pulverī esošos fermentus un elementus.  Medus iedarbosies kā konservants, saglabājot ātri gaistošus savienojumus, kas oksidējas, ja mēs pulverus vai garšvielas ilgstoši uzgalbājam  paciņās un maisiņos.

 

Rudens un ziemas sezonā   Ilze atgādina par maisījumiem ar timiānu, vīgriezi, kumelīti, melisu, lavandu, kliņģerīti, priežu pumpuriem un daudziem sildošajiem garšvielu maisījumiem. Visām šīm drogām piemīt antibakteriālas, antivirālas  un imunitāti veicinošas īpašības. Neaizmirsīsim arī par bišu maizi un ziedputekšņiem.

Lietosim maisījumus profilaktiski, lai mūs nesasniedz iesnas un citas saaukstēšanās slimības!

Atpakaļ uz blogu